De jaarrekening van de stad Leuven kleurt bloedrood. Met een recordverlies van 72 miljoen euro in 2025 verdrievoudigt de schuld op 1 bestuursperiode!

Op 17 april 2025, over deze onderwerpen: Economie, Financiën, Goed bestuur
De jaarrekening van de stad Leuven kleurt bloedrood

Terwijl burgemeester en schepenen er steeds erg snel bij zijn om te communiceren over goed nieuws, blijft het nu oorverdovend stil bij de presentatie van de jaarrekening. De stad staat er financieel immers niet zo goed voor. In 2025 werd er een tekort van maar liefst 72,5 miljoen euro geboekt. Bij N-VA Leuven reageren raadslid Pieterjan Vangerven en fractieleider Zeger Debyser verbouwereerd: “Dit is gewoonweg spelen met de toekomst van de Leuvenaar. Het financiële wanbeleid moet stoppen.”

“Na tekorten van 37,3 miljoen in 2020, 7,7 miljoen in 2021, 27,6 miljoen in 2022 en 34,8 miljoen euro in 2023, kleurt de stadsrekening in 2024 het karmijnrood met een tekort van maar liefst 72,5 miljoen euro. De schuld nam in 2024 dan ook toe met 52 miljoen euro en ook in 2025 is er al een optie genomen om 80 miljoen euro extra schulden aan te gaan. De totale uitstaande schuld steeg daarmee op één legislatuur van ongeveer 90 miljoen naar bijna 255 miljoen euro. “Bijna drie keer zoveel,” aldus Vangerven. ”Dat is niet onschuldig. Waar de stad enkele jaren terug ongeveer 2 miljoen euro aan jaarlijkse interesten moest betalen, is dat nu al 7,7 miljoen euro.”
 
“Belangrijk is ook dat deze tekorten en schulden zich opstapelen ondanks de 8 miljoen euro aan extra belastingen via de onroerende voorheffing en aanvullende belastingen, bijna 8 miljoen euro aan extra boete-inkomsten per jaar en ruim 7 miljoen euro extra inkomsten uit het Gemeentefonds per jaar. De huidige coalitie is gewoon spilziek”, gaat Vangerven verder. “Omdat we de bui voelen hangen en de Leuvenaar niet de dupe wilden laten worden, hebben we tijdens de eerste gemeenteraad van deze bestuursperiode dan ook voorgesteld om de belastingen, niet te laten stijgen in deze bestuursperiode, maar dat voorstel werd meteen weggestemd door de bestuurscoalitie. Burgemeester Mohamed Ridouani bepaalt, de Leuvenaar betaalt.” 
 
Het probleem situeert zich zowel bij de exploitatiekosten als bij de investeringen. Het exploitatiesaldo, de financiële ruimte die de stad heeft om te investeren zonder extra schulden aan te gaan, is afgenomen tot een schamele 7 miljoen euro, waar die in 2018 nog bijna 30 miljoen euro bedroeg. Vooral de gestegen personeelskosten springen daarbij in het oog. Die stegen op één legislatuur met jaarlijks bijna 35 miljoen euro.
 
“Het stadsbestuur beroept zich op gedane investeringen. Wij hekelen het gebrek aan investeringen in kerntaken en het ad hoc investeringsbeleid in willekeurige prestigeprojecten. Dat een stadsbestuur tegen de achtergrond van dergelijke belabberde financiële situatie een  podiumkunstenzaal van bijna 100 miljoen euro gaat bouwen, tart elke verbeelding.  Het wordt tijd dat er wat realiteitszin komt en het stadsbestuur leert tellen. Zo niet dreigen de volgende generaties hier nog jaren een prijs voor te betalen,” besluit Zeger Debyser.
 
Contact:

  • Gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven: 0495 74 25 19 - pieterjan.vangerven [at] n-va.be
  • Fractieleider Zeger Debyser: 0491 22 71 52 - zeger.debyser [at] n-va.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is