Een verstandig groene stad

Op 8 oktober 2024, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat, Ruimtelijke ordening, Verkiezingen 2024

De voorbije twee legislaturen was het bestuur vooral sterk in klimaatslogans, mooie plaatjes en beloftes. De resultaten zijn eerder bedroevend. De burgers zelf wisten de CO2 uitstoot wel te reduceren met 30%, maar de stad in zijn geheel komt maar aan 13%. Hoewel de eigen klimaatdoelstellingen dus niet worden gehaald, worden de beloftes steeds verder opgevoerd. Het groene dogmatische beleid schrikt daarenboven veel mensen af en leidt tot een nodeloze polarisatie onder de bevolking.

Fractieleider en Lijsttrekker Zeger Debyser: “Wij staan voor een realistisch groene aanpak. Voor energie-efficiëntie en duurzame mobiliteit heb je input nodig van experten, investeringen en een draagvlak dat breder is dan de reeds overtuigden. In onze visie geeft de stad zelf eerst het goede voorbeeld en beloont ze haar burgers in plaats van te bestraffen. Zo willen wij de inname van het openbaar domein kosteloos maken voor energierenovatie. Met hulp van onafhankelijke experten maken we een haalbaar en betaalbaar plan om de CO2 uitstoot in Leuven effectief te reduceren, waarbij de stad zelf het goede voorbeeld geeft. De vooruitgang wordt jaarlijks visueel voorgesteld met een CO2 klok aan het stadskantoor.”

Gemeenteraadslid Veerle Bovyn: “In een integraal waterbeleid zetten we maximaal in op het vasthouden van hemelwater door groendaken, op hergebruik van regenwater en op waterbesparing in de eigen gebouwen en het openbaar domein. We investeren in een duurzaam rioleringsstelsel. We maken eindelijk werk van een propere Voer en Vaartkom. De stad geeft het goede voorbeeld en voert een efficiënt en zuinig energiebeleid denk maar aan Hal 5 en de Molens van Orshoven. We helpen de burger financieel bij energetische renovatie om energiezuiniger te worden. We inventariseren en beschermen alle waardevolle bomen en planten 10.000 extra bomen in Leuven tegen 2030. De Leuvense parken herwaarderen we.”

Zeger Debyser: “De klimaatverandering vereist ingrepen om ons te beschermen tegen waterbommen, hitte-eilanden, droogtes. Best gebeuren die klimaataanpassingen onderbouwd en niet symbolisch, ad hoc, ideologisch, om geld te kunnen krijgen van Europa…Omwonenden vragen zich af waarom de Molenbeekvallei, Kwade Hoek en 1 Mei-laan niet prioritair worden aangepakt. De inzet voor ontharding staat bovendien in schril contrast met alle verhardingsplannen van het college. Zo lang men in overstromingsgebieden blijft bouwen, zijn tegelwippen en ontharding praat voor de vaak. Leuvenaars wijzen terecht op het contrast tussen de fundi aanpak omtrent voortuinen en het verhardingsbeleid van het college (Ymeria, Parkveld, Genadeweg, deel van de Kwade Plas….).”

Bovyn en Debyser: Ons N-VA klimaatadaptatieplan omvat 6 aanbevelingen:

1. Er wordt een prioriteitenlijst opgesteld. Aanpak van wateroverlast in de Molenbeekvallei, Kwade Hoek en de 1 Mei laan wordt bovenaan de lijst gezet.
2. Elk onthardingsproject vereist een voorafgaande hydrologische meting.
3. Elk onthardingsproject vereist een groot draagvlak in de buurt.
4. Er komt een verkavelings- en bouwstop in overstromingsgevoelige gebieden.
5. Elk onthardingsproject wordt vooraf getoetst door de adviesraad toegankelijkheid.
6. Groenaanleg op perken, plantsoenen en wegbermen is onderhoudsvriendelijk.

“Want deze stad verdient een verstandig groen beleid.”

Contacteer:

  • Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser: 0491/22 71 52 - zeger.debyser [at] n-va.be
  • Gemeenteraadslid en lijstduwer Veerle Bovyn: 0486 37 24 27 - veerle.bovyn [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is